Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 20
За місяць : 63
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка
Рубрики : Бібліотеки
Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка

 

image

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка – інформаційний, культурно-освітній, методико-консультативний, науково-дослідний центр з питань бібліотечного обслуговування юнацтва та молоді для бібліотек різних типів і форм власності області. Є центром забезпечення потреб юнацтва та молоді регіону в освіті, профорієнтації, естетичному та духовному розвитку, міжособистісному спілкуванні, організації дозвілля. Вивчає та апробує нові форми і методи роботи з молоддю.

Відкрита 6 грудня 1978 р. за рішенням Кіровоградської обласної Ради народних депутатів від 14.06.1978 р. № 294 «Про відкриття обласної державної бібліотеки для юнацтва». Спочатку знаходилася в одному приміщенні, площею 142 м2, з бібліотекою-філією для юнацтва ім. Т. Г. Шевченка Кіровоградської міської ЦБС.  Першим її директором було призначено В. М. Дигало.

У структурі бібліотеки були відділи обслуговування, комплектування і обробки літератури, книгозберігання та науково-методичний.

Штат бібліотеки становив 13 осіб, з них – 11 бібліотечні працівники.

Була поширена нестаціонарна мережа обслуговування користувачів: діяли 5 пунктів видачі, здійснювалися виїзди до навчальних закладів, гуртожитків, на підприємства м. Кіровограда.

Станом на 01.01.1979 р. фонд бібліотеки складав 6,2 тис. од. зберігання. Користувачів нараховувалося 2,1 тис., відвідування становили 13,8 тис., книговидача – 43,8 тис.

У 1980 р. фонд поповнився книжковим зібранням бібліотеки-філії для юнацтва ім. Т. Г. Шевченка Кіровоградської міської ЦБС, закритої рішенням Кіровоградської облдержадміністрації.

Протягом 1979–1982 рр. фонд бібліотеки активно комплектувався за рахунок центрального обмінно-резервного фонду Російської державної юнацької бібліотеки ім. 50-річчя ВЛКСМ (м. Москва), обмінно-резервного фонду республіканської бібліотеки УРСР для юнацтва ім. В. Василевської, за допомогою «Книги – поштою» від Москниги; грамплатівками – від Апрелівської бази Роспосилторгу (м. Москва).

У 1984 р. бібліотека відкрилася за новою адресою по вул. Декабристів 6/15, що значно поліпшило умови її роботи. Згодом бібліотека отримала додаткову площу і фактично зайняла увесь будинок (більше 1 000 м2), що є пам'яткою архітектури кінця ХІХ ст. місцевого значення. Автор проекту особняка, побудованого в стилі еклектики у 1880–1890-х роках, невідомий.

Наприкінці 80-х років до послуг користувачів відкрилися три читальних зали, штат було збільшено до 27 осіб, з яких – 23 бібліотечні працівники. Бібліотечний фонд становив 80,0 тис. од. зберігання, в т. ч. – 200 назв періодичних видань, понад 1,0 тис. грамплатівок, діафільмів.

У 1987 р. бібліотека вперше стає базою проведення занять з підвищення кваліфікації працівників всеукраїнського рівня – Республіканського семінару інспекторів з бібліотечної справи обласних управлінь культури, директорів республіканських і обласних бібліотек.

У 1996 р. за ініціативи працівників бібліотеки та читацького активу спільно з Кіровоградською державною телерадіокомпанією створено єдиний в Україні телевізійний молодіжний клуб «Відкриті двері». За п'ять наступних років відбулося близько 150 засідань. У 2000 р. клуб зареєстровано як громадську молодіжну організацію ТІМО «Відкриті двері».

У 1997–2001 рр. з метою збереження кадрів, здійснено об’єднання відділів науково-методичного та бібліографічного, комплектування та зберігання фондів; працівники бібліотеки вимушено працювали на 0,75 ставки.

2003–2005 рр. – реалізовано перший проект у рамках програми Посольства США в Україні «Інтернет для читачів публічних бібліотек» (Leap-III, Leap connect).

Бібліотека – лауреат обласної премії ім. Ю. Яновського (1986); нагороджена Почесними грамотами Міністерства культури України (2000, 2001, 2010); відзнаками Кіровоградської обласної державної адміністрації: Подякою (2010) та Дипломом лауреата обласного конкурсу якості «Кращі товари Кіровоградщини» в номінації «Роботи та послуги» (2011), Грамотою Кіровоградської міської ради (1998). З 2011 р. бібліотека – член Української бібліотечної асоціації.

Станом на 01.01.2013 р. у структурі бібліотеки – відділи: комплектування і зберігання фондів, науково-методичний (до складу якого входить сектор соціокультурної діяльності), інформаційно-бібліографічних послуг та краєзнавства, інформаційних технологій та електронних ресурсів, абонементу, популяризації книги та організації змістовного дозвілля молоді, мистецтв, сприяння технічній творчості молоді, господарсько-технічного забезпечення, бухгалтерії.

Бібліотечний фонд, на різних носіях інформації, – універсальний і нараховує 117,6 тис. прим. документів, з них: книги, брошури, періодичні видання  – 110,8 тис. прим., відеокасети – 69 прим., компакт-диски (електронні носії) – 559 прим., діафільми – 516 прим., кадри слайдів – 994 прим., грамплатівки, аудіокасети – 4,6 тис. прим.

Гордістю бібліотеки є  фонд подарованих видань з автографами – 306 прим.; фонд рідкісних видань (краєзнавчі, що вийшли друком до 1990 р. і занесені до обласного реєстру національного культурного надбання) – 40 прим.; фонд літератури іноземними мовами – 5,0 тис. прим., подарованих Посольством США в Україні, доброчинним українсько-американським фондом «Сейбр-Світло», Міжнародним фондом «Відродження», швейцарськими волонтерами під керівництвом Аніти Фарні.

Довідково-бібліографічний апарат складається з системи каталогів та картотек як у картковому, так і в електронному вигляді, довідкових і бібліографічних видань (універсальних та галузевих енциклопедій, словників, довідників, бібліографічних покажчиків). Система каталогів і картотек включає: основні каталоги та картотеки на єдиний фонд (службові та читацькі каталоги – алфавітний та систематичний, реєстраційну картотеку періодичних видань, алфавітну картотеку заголовків творів художньої літератури, алфавітно-предметний покажчик, картотеку-індикатор службового призначення) та каталоги і картотеки на фонди окремих підрозділів бібліотеки (алфавітний та систематичний каталоги: фонодокументів, діафільмів, нот; систематичну картотеку довідково-бібліографічних видань, систематичну картотеку статей з періодичних видань та систематичну краєзнавчу картотеку (з 2000 р. – обидві ведуться лише в електронному вигляді).

Електронний каталог статей із періодичних видань ведеться з 2000 р., нових книжкових надходжень – з 2001 р., нот – з 2004 р., документів на нетрадиційних носіях – з 2005 р.; здійснюється ретроконверсія.

Електронний каталог містить 161,3 тис. записів. Вісім власних баз даних (нот, періодичних видань, ілюстрацій, ЄРК користувачів бібліотеки та користувачів Інтернет-центру, видавничої діяльності, «Бібліотека ГО ТІМО «Відкриті двері», «Навчальні заклади Кіровоградщини», рідкісних видань) містять 52,9 тис. записів.

Користувачі бібліотеки – юнацтво та молодь віком від 14 до 35 років та дорослі, які працюють з молоддю. Станом на 01.01.2013 р. кількість користувачів за ЄРК становила 10,5 тис. осіб; книговидача – 352,5 тис. прим., відвідування – 95,0 тис.

Серед інновацій, запроваджених у практику роботи з користувачами, – масштабні вуличні акції (наприклад, «Фестиваль молодіжної книги на вул. Дворцовій», проводиться щорічно з 2011); соціальні акції, міжнародні веб-марафони (наприклад, «Україна – Росія», «Україна – Казахстан», «Україна – Литва», 2011–2013), інтелект-шоу, флеш-моби, квести, виставки-інсталяції тощо. Традиційно проводяться тижні популяризації книги, презентації, конкурси, зустрічі, діалог поколінь, майстер-класи, тренінги тощо.

image
Флеш-моб

image
Фестиваль молодіжної книги

image
Фестиваль «ДоброТи»

image
Майстер-клас з оріґамі


Головними функціями бібліотеки як обласного методичного центру є: консультативна допомога, аналітична діяльність, підвищення професійного рівня бібліотекарів, дослідницька та інформаційна робота. До основних форм роботи відносяться: Дні відкритих дверей для працівників сільських бібліотек, методичний десант до бібліотек району, творчі лабораторії, майстер-класи, обласні огляди-конкурси бібліотек, семінари-практикуми, стажування, конкурси професійної майстерності; щорічне проведення в бібліотеках області  всеукраїнських та обласних конкурсів для творчої молоді («Бібліотека майбутнього», 2011 р.; «Кращий молодий читач Кіровоградщини», 2006 р.). Створені також обласні школи передового досвіду з  профорієнтації юнацтва на базі Гайворонської ЦБС, Кіровоградської РЦБС, Новоукраїнської ЦРБ.

Бібліотека бере участь у всеукраїнських соціологічних дослідженнях (переважно за програмою ДЗ «Державна бібліотека України для юнацтва»), організовує обласні та локальні дослідження, проводить обласні науково-практичні конференції (наприклад, «Інформаційно-бібліотечне обслуговування юнацтва та молоді, як фактор формування загальнолюдських цінностей», 2013 р.), всеукраїнські науково-практичні конференції директорів обласних бібліотек для юнацтва та молоді (наприклад, у 2010 р. за темою «Бібліотеки для юнацтва: від інформації до знань»).

Основними напрямами бібліографічної діяльності є: організація довідково-бібліографічного апарату, довідково-бібліографічне та інформаційно-бібліографічне обслуговування користувачів, популяризація бібліотечно-бібліографічних знань серед молоді, складання бібліографічних матеріалів різного змісту і призначення. Щорічно виконується понад 5 тис. довідок; проводяться Дні інформації, краєзнавства, діє Школа інформаційної грамотності. Ведеться робота з інформаційного краєзнавства.

На допомогу бібліотечним фахівцям області видається близько 20 методичних матеріалів різного виду. Серед видань, що продовжуються, слід виділити: «Популяризація книги» (видається з 1991), «Молодь. Бібліотека. Книга» (з 1995), «Бібліопульс» (з 1996), «Аналітично-статистичний портрет діяльності бібліотек з юнацтвом в області за ... рік» (з 2000), «У житті, творчості, спогадах: Письменникам-ювілярам присвячується» (з 2003), «Видавнича діяльність бібліотек області за ... рік» (з 2004). Видавничий доробок бібліотеки доповнюють бібліографічні покажчики (наприклад, «Лауреати обласної літературної премії ім. Є. Маланюка», з 2009), розвідки краєзнавчого спрямування  («Єлисаветград: архітектура старого міста», 2012; «Історія увічнена у камені та бронзі», 2008). Видаються також збірки творів обдарованої молоді за підсумками обласних конкурсів (перша збірка – «Брунька розкрилась учора», 1996).

Бібліотека бере участь у реалізації державної молодіжної політики в області, державних та обласних програм галузевого спрямування та тих, що стосуються молоді (наприклад, обласних програм  «Центральний регіон – 2015», «Молодь Кіровоградщини» (2011–2015). Пріоритетними напрямами роботи є: соціалізація молоді, патріотичне, екологічне, правове виховання, підтримка творчо обдарованої молоді, робота з молоддю із особливими потребами. Діють 5 клубів та об'єднань за інтересами, Інтернет-центр, інформаційно-консультативний пункт для членів громадських організацій, інформаційно-консультативний центр з питань працевлаштування молоді, пункт доступу громадян до офіційної інформації.

З 2004 р. бібліотека – учасник корпоративного проекту обласних наукових бібліотек зі створення Центрально-Українського Кооперативного каталогу (ЦУКК); з 2007 р. бере участь у створенні Кіровоградського Регіонального Кооперативного каталогу бібліотек області (КРКК).

У 2012 р. установа стала переможцем IV раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» Програми «Бібліоміст»

Станом на 01.01.2013 р. бібліотека має локальну мережу з 35 комп’ютерів. Забезпечується доступ користувачів до Інтернету в Інтернет-центрі бібліотеки; з 2012 р. діє Wi-Fi-зона.

За допомогою програмного забезпечення ІРБІС ведеться робота щодо створення електронного каталогу та баз даних; комп’ютерна техніка використовується в обслуговуванні користувачів та при створенні власних продуктів (методичних видань, мультимедійних презентацій, відеороликів, буктрейлерів тощо).

У 2009 р. розпочато створення електронної бібліотеки, що складається з подарованих видань (текстів) і представлена на веб-сайті бібліотеки, який був створений у 2003 р.

У 2017 р. рішенням сесії Кіровоградської обласної ради від 22.08.2017 р. № 359 бібліотеці було  присвоєно ім`я видатного письменника-земляка, поета, публіциста, літературного критика Є. Маланюка.

Станом на 01.01.2013 р. штат працівників бібліотеки складає 41 осіб, з них бібліотечних – 31.

Вагомий внесок у розвиток книгозбірні зробили бібліотечні фахівці – ентузіасти справи, які створювали бібліотеку та зробили значний внесок в її розвиток: Л. І. Настояща, З. М. Шушкет, Г. М. Шевальова, Л. О. Савченко, В. В. Коршунова, О. П. Берла, Н. М. Корінь, Л. Є. Пахомова, З. Ф. Гурьєва, Т. А. Яськів, Л. В. Гурба, Н. С. Товстопят, Л. М. Савенко (директор бібліотеки з 2002 р.), В. А. Зеленіна, О. В. Прядко, Р. М. Твердоступ, О. Ф. Ленченко, Т. П. Ротар, Г. П. Бондар, А. А. Кузьменко, О. О. Полякова, Т. С. Рєзнік, Н. В. Борзенко, С. Є. Ткаченко, Т. В. Дащенко, Ю. С. Олексієнко, Ю. К. Терещенко, О. М. Кісєльова та ін.

image

 

 

Адреса бібліотеки: 25006, м. Кропивницький,

вул. Володимира Панченка 6/15

тел./факс: (0522) 22-74-45

e-mail:oub@lib.kr.ua

http://www.lib.kr.ua

 

 

 

 

  

Зображення

image
Інформаційно-консультативний центр з питань працевлаштування молоді

 


 

Джерела

 

Бібліотеки для юнацтва: від інформації до знань : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф., 12–14 жовт. 2010 р., м. Кіровоград / [уклад. В. Зеленіна ; ред. С. Чачко]; ДЗ «Держ. б-ка України для юнацтва», Кіровогр. обл. б-ка для юнацтва ім. О. М. Бойченка. – Кіровоград : КП «Поліграфія», 2010. – 160 с.;

Роки. Події. Люди: З історії становлення Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. О. М. Бойченка / [уклад. : В. Зеленіна ; ред. : Т. Ротар, Л. Настояща, Н. Таратута, Т. Ященко] ; Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. О. М. Бойченка. – Кіровоград : КП «Поліграфія», 2010. – 220 с.;

Храм добрих і мудрих думок. Ч. 1,2  / Обласна бібліотека для юнацтва ім. О. М. Бойченка.; 

Головань О., Прядко О. Яку книгу обирає молодь (до 25-річчя створення Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. О. М. Бойченка) /О. Головань, О. Прядко // Культура і життя. – 2003. – 24 вересня;

Друзь Г. Роль юнацьких бібліотек у суспільстві / Г. Друзь // Бібліосвіт. – 2004. – № 3. – С. 15–17;

Штефан В. Співпраця, що народжує надію / Віталій Штефан // НДО-Інформ. – 2004. – № 3. – С. 10–12;

Тихонова Е. Книга или Интернет: «за» и «против» / Елена Тихонова // Библиополе. – 2011. – № 8. – С. 14–18;

Полякова О., Рєзник Т. Будуймо мости спілкування та порозуміння: з досвіду проведення міжнародного молодіжного web-марафону «Україна –Росія»)  / О. Полякова, Т. Рєзник // Бібліотечний форум України. – 2012. – № 1. – С. 5-7.

Зеленіна Валентина Анатоліївна
Статтю створено : 23.03.2015
Останній раз редаговано : 20.12.2021